You could put your verification ID in a comment Or, in its own meta tag Or, as one of your keywords Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.
Főoldal » ÉRDEKESSÉG » Megtalálták az elveszett perui birodalom kincsét
Megtalálták az elveszett perui birodalom kincsét

Megtalálták az elveszett perui birodalom kincsét

A perui „holtak templomát” Dél-Amerika egyik legősibb népe, a Wari-civilizáció építette. A nemrég feltárt királysírban több ezer műtárgyat, köztük finoman kidolgozott arany- és ezüstékszereket találtak.

Nem mindennapi felfedezést tett egy lengyel és perui archeológusokból szerveződött kutatócsoport: El Castillo de Huarmey-ben, alig négy órányi autóútra Peru fővárosától, Limától,sikerült rábukkanniuk a Wari-birodalom első, teljes épségben fennmaradt királysírjára. A warik Dél-Amerika egyik legősibb népe voltak: időszámításunk előtt 700 és 1000 között uralták a mai Peru part menti részét.

Milosz Giersz, a csoport vezetője, a Varsói Egyetem régésze hamar rájött, hogy ha idejekorán nyilvánosságra hoznák az 1200 éves, kincsekkel telezsúfolt „holtak templomának” felfedezését, pillanatok alatt ellepnék a környéket a kincsvadászok. „Ez a lehetőség szó szerint rémálomszerűnek tűnt” – jelentette ki Giersz. Ezért Roberto Pimentel Nitával, az expedíció társigazgatójával együtt úgy döntöttek, a feltárás befejezéséig és a leletek biztonságba helyezéséig titokban tartják a felfedezésüket.

Az ásatások hónapokig tartottak. A régészek több ezer rendkívül értékes leletet, köztük finoman kidolgozott arany- és ezüstékszereket, bronzbaltákat, arany szerszámokat és több mint hatvan ember – köztük három wari királynő – maradványait emelték ki a sírból.

A felfedezés már csak azért is tudománytörténeti jelentőségűnek számít, mert a Wari-birodalomról nagyon keveset tudnak a régészek. Annak ellenére is, hogy az i.e. nyolcadik-kilencedik században hatalmas, a mai Peru csaknem teljes területére kiterjedő birodalmat építettek ki, fővárosuk, az Andokban található Huari pedig az akkori világ egyik legnagyobb, közel negyvenezer lakosú metropolisza volt.

forrás:techcorner.hu

Hozzászólások lezárva.

A lap tetejére