You could put your verification ID in a comment Or, in its own meta tag Or, as one of your keywords Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.
Főoldal » ÉRDEKESSÉG » Megdöbbentő festmény egy 3 éves autista kislánytól
Megdöbbentő festmény egy 3 éves autista kislánytól

Megdöbbentő festmény egy 3 éves autista kislánytól

Megdöbbentette a művészvilágot is.

Iris Halmshaw nagyon szeret festeni. Képei leginkább absztrakt, impresszionista festményekre emlékeztetnek. A napokban egy magángyűjtő Iris két képét is megvásárolta, 1500 font értékben. A közeljövőben kiállítást terveznek Iris festményeiből Londonban, majd azt követné egy árverés, az elképesztően tehetséges festő műveiből.

Mindez még nem menne csodaszámba, tulajdonképpen hírszámba is alig, ám ha hozzátesszük, hogy a kis festőnő mindössze hároméves, ráadásul autista, nos, akkor bizony már van okunk a csodálkozásra!

Iris nem tud beszélni, és nemigen szeret közösségbe menni, gyerekek között egészen elbátortalanodik, szorongani kezd, bepánikol, és kiszámíthatatlanná válik a viselkedése. A művészet azonban megnyugtatja, számára ez az egyetlen örömforrás, s egyben terápia is.

Amikor a kislánynál diagnosztizálták az autizmust, azt orvos azt mondta, az lenne a legfontosabb, hogy találjanak számára valamit, amit szeret csinálni, amit örömmel művel – nyilatkozta az édesanya, Arabella Carter-Johnson. – Elvittem egy játszóházba, de az kész katasztrófa volt! Volt ott egy különösen zajos játék vonat, amitől Iris nagyon szomorú lett, és eget verő hisztit csapott, ahányszor egy gyerek játszani mert a vonattal.

Az édesanya elszántan kutatta, vajon mi kötné le, és töltené el örömmel beteg kislányát. Színes golyókkal töltött medencét állított fel otthon, valamint telepített egy trambulint is, kislánya kedvét keresve, ám hiába, Iris kommunikálni sem volt hajlandó, teljesen elmerült a maga kis világában.

Egy nap aztán Arabella csak úgy rajzolgatni kezdett, s lássanak csodát, a kislány nagyon viccesnek találta a dolgot. Vásároltak hát hamar egy festőállványt, ám a próbálkozás vége elsőre csak hiszti, és sírás lett. Mígnem rájöttek, hogy Iris kizárólag az asztalon szeret festeni, az állványt nem szívesen használja.

- Úgy tűnt, ösztönösen tudja, mit kell tenni – emlékszik vissza Arabella. – Minden ecsetvonást külön megtervez, akár egy tapasztalt festő. Képes könnyedén végigfesteni akár öt órát is, néha győzködni kell, hogy mással is foglalkozzon kicsit.

iris2 autista lany kepe

Az elmúlt néhány hónapban Iris 35 képet festett, volt, amit alig pár óra alatt, és volt, ami 7.5 óráig tartott. A gyűjtők nagy érdeklődést mutatnak a kis csoda festményei iránt, már többször is el tudta volna adni mindegyiket.

Ám a család úgy döntött, másolatokat bocsátanak áruba, az eredetiket pedig kiállításra viszik, és azután válnak csak meg tőlük, egy aukció keretei között, melynek bevétele Iris gyógykezelésének költségét képezi majd.

Addig is élvezik az elért eredményeket, hiszen a kislány állapota láthatóan sokat javult. Sokkal vidámabb a hangulata, amióta fest, ezen kívül egyre több szót mond, és már a szemkontaktust is élvezi, ami azelőtt szinte lehetetlennek tűnt.

forrás:ujasz.hu

Hozzászólások lezárva.

A lap tetejére