You could put your verification ID in a comment Or, in its own meta tag Or, as one of your keywords Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.
Főoldal » TUDOMÁNYOS » Jóval nagyobbak a spirálgalaxisok, mint képzeltük
Jóval nagyobbak a spirálgalaxisok, mint képzeltük

Jóval nagyobbak a spirálgalaxisok, mint képzeltük

A Hubble űrtávcsővel végzett megfigyelések azt mutatják, hogy a spirálgalaxisok körüli galaxishálo akár egymillió fényévvel is növelheti annak átmérőjét. A Tejútrendszernek például nagyjából százezer fényév az átmérője, egy fényév 9,4 billió kilométer.

A felhőket a University of Colorado-Boulder kutatói vették észre, ez az anyag a szupernóvaként felrobbanó csillagokból származik. Ebből az anyagból alakulnak az új csillagok is, miután visszaesik a csillagrendszerbe – magyarázta John Stocke csillagász.

Ez lehet a hiányzó láncszem a galaxisok evolúciójában, ezt megértve teljes képet kapunk az egész folyamatról. A kutatók szerint galaxisokat körülvevő halóban annyi anyag lehet, mint magukban a galaxisokban.

Az eredményt meglepőnek nevezte John Stocke, mert komoly következményei vannak azokra az elméletekre, amelyek a galaxisok változásáról szólnak. Eddig is voltak elméletek arról, hogy az észleltnél akár ötször annyi gáz lehet a spirálgalaxisokban, de csak most sikerült a Hubble űrteleszkópnak bizonyítékot is mutatnia.

forrás:index.hu

Hozzászólások lezárva.

A lap tetejére