You could put your verification ID in a comment Or, in its own meta tag Or, as one of your keywords Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.
Főoldal » HAZAI » A nemdohányzók terrorjából, elég volt!
A nemdohányzók terrorjából, elég volt!

A nemdohányzók terrorjából, elég volt!

Befogadta az Országos Választási Bizottság a dohányzás teljes közterületi tiltásáért indított aláírásgyűjtést. A lakosság meghatározó részét érintő kényszerítéssel szemben emeljük fel a szavunkat!

Azért álljon meg a menet… Levegőt még meddig lehet venni közterületen?

Egyetért-e ön azzal, hogy közterületen tilos legyen dohányozni? Ez az a kérdés, amely kiverte a biztosítékot. És nem csak a dohányosok körében. Pedig tény: egy magánszemély kezdeményezésére megszületett a kirekesztő mondat, amiből pedig hamar népszavazás is lehet.

Abban az esetben ugyanis, ha a júliusban kezdődő aláírásgyűjtés sikeres lesz (már százezer kézjegy is elég hozzá), akkor az Országgyűlésnek harminc napon belül döntenie kell, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Nem mellékes szempont: a népszavazás 4-5 milliárd forintjába kerülne az adófizetőknek, ám most nem is ez a fontos. Hanem az, hogy ez az a pont, ahol be kellene fejezni  a dohányosok terrorizálását.

Azt a világ legtermészetesebb dolgának veszi a kormányzat, hogy a cigaretta ára évek alatt szinte megduplázódott – kell az adóbevétel –, a nemzeti dohányboltokban is jó üzletet látnak sokan, ahová szintén a cigarettázó hordja a pénzt. De hogy már helye se legyen a dohányosnak arra, hogy rágyújtson, az enyhén szólva túlzás.

Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus szerint erre a hírre még a nemdohányzók is cigi után nyúlnak.

– Minden tiltásnak csak addig van értelme, amíg észérvekkel elfogadható. A közterületen való dohányzás tiltása azonban túlmegy ezen a határon. A dohányosok megértették az eddigi korlátozásokat, ám ahogy a mindenhol lehet cigarettázni elv sem volt helyénvaló, úgy a sehol sem lehet rágyújtani vélekedés is hibás – magyarázza Szlobodnyik, aki hangsúlyozza: a dohányzás szenvedélybetegség, amit nem lehet erőszakos tiltással, kényszerrel kezelni.

Arról nem is beszélve, hogy az, aki évtizedeken át cigizett, de most nem gyújthat rá a munkaideje alatt, az nem egészségnevelésként, hanem életminőség-romlásként élheti meg ezt a fajta döntést. Mindez nemcsak lelki, de fizikai tüneteket is hordozhat, sôt betegségek okozója is lehet. A megoldás tehát nem a drasztikus tiltás lenne, hanem a békés, nyugodt párbeszéd a dohányosok és a nemdohányzók között. Mert persze az is igaz, sok cigarettázó nem elég figyelmes amikor nemdohányzók közelében gyújt rá.

Fel kell lépni a tervezett népszavazás ellen, hiszen a dohányosok is emberek. Annyi a különbség, hogy dohányos emberek…

Hozzászólások lezárva.

A lap tetejére