You could put your verification ID in a comment Or, in its own meta tag Or, as one of your keywords Your content is here. The verification ID will NOT be detected if you put it here.
Főoldal » TUDOMÁNYOS » A mutáns gének életeket menthetnek
A mutáns gének életeket menthetnek

A mutáns gének életeket menthetnek

A gyomorfekélyt és gyomorrákot is okozó Helicobacter pylori nevű baktérium ellen véd az a génmutáció, amelyet német kutatók fedeztek fel.

A Grefswaldi Egyetem tudósai két kutatás összesen csaknem 11 ezer résztvevőjének vérvizsgálata során azonosították a génmutációt, mely döntő szerepet játszik abban, hogy a baktérium megtapad-e a gyomor nyálkahártyáján, hogy aztán fertőzést okozzon.

A vizsgálatban részt vevő, nem fertőzött személyek többségénél megtalálták a TLR1 nevű gén egy változatát. „Ez a génmódosulás alapvető tényezője az emberi szervezet veleszületett védekező rendszerének” – mondta Julia Mayerle, a greifswaldi kutatók egyike.

A német-holland tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) című tudományos lapban jelent meg, adatai pedig többek között a németországi Elő-Pomeránia lakosságának hosszú távú egészségügyi vizsgálatából. A kutatók szerint a felfedezés jelentősége azért nagy, mert az eredmények ismeretében kidolgozhatják a Helicobacter pylori elleni védőoltás stratégiáját.

A kórokozó nemcsak a gyomorfekély, hanem a gyomorrák kialakulásért is felelős. „Ez az egyetlen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elismerten rákot okozó baktériumfajta” – tette hozzá Mayerle.

A spirál alakú mikroorganizmust 1982-ben fedezte fel és tenyésztette ki két ausztrál tudós, Barry Marshall és Robin Warren. Eredményeikért 2005-ben mindketten Nobel-díjat kaptak. A kórokozó felismerése ma már egyszerű, és antibiotikummal veszik fel a harcot ellene.

forrás:mno.hu

Hozzászólások lezárva.

A lap tetejére